Kevser Ruhi’den Yeni Kitap Hazırlığı
Kevser Ruhi: “Öykü yazmak, romandan çok daha zor”. Ailesi Gönen’e bağlı Koçbayır Köyü’nden olup, kendisi Gönen’de doğan Edebiyatçı-Yazar Kevser Ruhi, yazma isteğinin çok küçük yaşlarda, şiirler kaleme alarak ortaya çıktığını vurguladı. Kendisini yazmaya, Türkçe Öğretmeni Hüseyin Kantarcıoğlu’nun yönlendirdiğinin altını özellikle çizen Ruhi, şunları söyledi:
“Türkçe öğretmenim Hüseyin Kantarcıoğlu’nun, anı defterime yazdığı, ‘İlk okuyucuların arasında yer almak dileğiyle sana mutluluklar diliyorum’ şeklindeki yazısı beni çok etkilemişti. O yıllarda henüz 12 yaşında bulunan bir çocuk için yazmaya bundan daha fazla motive edici ne olabilir ki? Ben de küçük yaşlarda yazmaya başladım.”
Öğrencilik yıllarında çok okuyup, tartışan bir kuşak olduklarına dikkat çeken Kevser Ruhi, 40 yaşında kaleme aldığı “Kehribar Kadınlar” isimli öykü kitabıyla gerçek anlamda edebiyat dünyasına girdiğine işaret ederken, bu öykü kitabının, 2004 yılında, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği tarafından, Naci Girginsoy anısına düzenlenen öykü yarışmasında “Seçici Kurul Özel Ödülü”ne değer bulunduğunu belirtti. Daha sonra “Saçları Deli Çoruh” isimli kitabıyla 2009 yılı Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda birincilik ödülü almasının ardından, 11-15 yaş arası gençlere yönelik “Renkli Türkçe Sinemaskop” ve Eski Oyuncaklar” isimli öykü kitapları yayınlanan Kevser Ruhi, şu sıralarda , “Renklerin Dünyası” isimli dördüncü kitabının da yayına hazırlandığına işaret etti.
Öykülerinin, çeşitli öykücülerin yapıtlarının yayınlandığı 9 ortak kitapta da bulunduğunu vurgulayan Kevser Ruhi, “Öykü yazmak, roman yazmaktan daha da zordur. Çünkü, iyi bir şiirde nasıl ki tek sözcüğü bile yerinden oynatamazsanız, öykü de bundan farklı değildir. Her sözcüğün yerli yerine oturması gerekir. Roman gibi çok sözcükle ve sayfalar dolusu anlatma kolaylığınız yoktur. Bu nedenle de öykü, zahmetli bir türdür. Dilimi çok seviyor ve en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum” dedi.
Anne ve babasının mezarlarının bulunduğu Gönen’e bağlı Gürcü kökenli Koçbayır Köyü’nü çok sevdiğini, yıllık iznini, köylerinde yapılan yaz festivallerine göre ayarladığını belirten Ruhi, bu yıl gerçekleşen 13. festivale de katılmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.
Hâlen Ankara’da, TEDAŞ Genel Müdürlüğü Basın-Protokol Müşâvirliği’nde Basın Müdür Yardımcısı olarak görevini sürdüren Kevser Ruhi, 10 yaşındayken Gürcüce’yi öğrendiğine, yıllarca Türkçe-Gürcüce iki dilde yayınlanan kültürel dergi Pirosmani’nin de editörlüğünü yaptığına dikkati çekerken, Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve dostluğunun her geçen gün artmasından ayrı bir mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.
Önder Balıkçı, Yeni Haber Gazetesi, 28.08.2012